ZAKON I PRIJEVARE: Europski sud doveo u pitanje sustav ovrha

Iz Europskog suda dat je pravorijek u dva slučaja koja preispituju ovlasti javnih bilježnika u Hrvatskoj.

Općinski sud u Novom Zagrebu je zatražio tumačenje odnosi li se pojam “sud” u “Uredbi o europskom nalogu za izvršenje” i “Uredbi o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima” i na javne bilježnike.

Iz Suda odgovaraju da: “Javni bilježnici u Hrvatskoj, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju ‘vjerodostojne isprave’, ne mogu se smatrati ‘sudom’ ni u smislu Uredbe o europskom nalogu za izvršenje ni za potrebe primjene Uredbe o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima. Za rješenja o ovrsi koja oni donose stoga se u načelu ne mogu izdati potvrde o europskom ovršnom naslovu te se ne mogu priznati i izvršiti kao sudske odluke u drugim državama članicama.”

Europski sud jedan je od sudova unutar Suda Europske unije, odnosno institucija Europske unije. Tumači odredbe osnivačkih ugovora i rješava sporove prema tužbama država članica i građana, čija su prava povrijeđena nekom od odluka tijela Unije ili država članica.

Lažne se ovrhe u Hrvatskoj mjere u desecima milijuna kuna, no u Ministarstvu pravosuđa tvrde da se u nas takve anomalije događaju u promilima, a da ih je u drugim državama EU oko 1-2 posto. Onomu tko se našao na meti prijevare lažnom ovrhom to i nije nikakva utjeha, a pod povećalo se stavlja postupak ovršenja – od podnošenja prijedloga do pravomoćnosti rješenja i svih karika u tom lancu, a više se i ne postavlja pitanje treba li mijenjati Ovršni zakon kako bi se građani i tvrtke bolje zaštitili od prijevara u postupcima ovrha, samo to stoji nedirnuto.

Prijevare se izvode tako da se osnuje nova tvrtka, pronađe se “meta” koja će biti predmet, žrtva lažne ovrhe, krivotvori se rješenje javnog bilježnika, a posljednja u lancu je Financijska agencija, koja ovrhe provodi automatizmom, po kratkom postupku, tehnički uhodano, gdje nema prostora, manevra za provjere, što prevaranti, očito, kao i sve prethodne slabe karike u tom lancu, koriste.

FINA je nedavno objavila, kako je ukupni dug građana u posljednje tri godine potpuno eksplodirao i tome se kraj ne nazire – od 24 narastao je na 41 milijardu kuna.

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić ne jednom je isticao, da u Hrvatskoj “ovrhe provode neustavna tijela, javni bilježnici ili financijska agencija, a drugdje to provode sudovi.”

By Liljana Jazbinšek