Prognoze MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) može ove godine dodatno umanjiti svoje projekcije ekonomskog rasta, jer pandemija koronavirusa i dalje ima domino efekat na čitavu globalnu oslabekonomiju.

U svom posljednjem pregledu, fond je rekao da će se svijet vjerovatno suočiti sa najgorom recesijom od Velike depresije, procijenjujući da će globalna ekonomija 2020. naglo pasti za tri procenta. Međutim, čak bi i ta prognoza mogla biti previše optimistična za trenutno „izuzetno izazovne uslove “, a naredna prognoza MMF-a, koja će biti objavljena 24. juna, može ponuditi još mračniju perspektivu.

“Vjerovatno ćemo dodatno sniziti projekciju na osnovu ulaznih podataka, koji nam govore da većina zemalja posluje gore nego što smo planirali”, rekla je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva u svom obraćanju italijanskim kreatorima politike koji su sazvali Nacionalnu konsultaciju. Dodala je da pozitivna dešavanja u nekim državama nisu dovoljna da bi se situacija promijeni.

Georgieva je takođe primijetila da je bez presedana kriza dovela do “zapanjujućeg preokreta bogatstva”, jer će se prihodi po glavi stanovnika u 170 zemalja smanjiti, poništavajući ranije projektovani rast.

Međutim, MMF se i dalje nada da se situacija polako mijenja od onoga što nazivaju „Veliko zaključavanje“, kada je zaustavljena proizvodnja, a potrošnja bila mala, prema ponovnom otvaranju. Ovo će prerasti u treću fazu: oporavak. Kada svijet uđe u fazu oporavka – vjerovatno 2021. – Evropa mora početi da prevazilazi jaz digitalno, rekla je Georgieva, pošto je kriza pokazala ogroman potencijal ovog sektora. /izvor: logično.com, Z.Milić/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*