ICT studij spaja agronomiju i računalnu tehnologiju, a u Osijek dovodi studente iz cijele Europe

Poljoprivreda kao najstarija ljudska djelatnost, ali i strateška gospodarska grana izvrsna je baza i za najnovije tehnologije. Oboje ne poznaju granice i zajednički ih pomiču, o čemu svjedoči i koncept uspostave studija u poljoprivrednim znanostima na engleskom jeziku na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, njegovu nositelju.

Drugi pripremno promotivni seminar projekta “Razvoj i uspostava zajedničkoga studija ICT u poljoprivrednim znanostima” započeo je jučer i trajat će tjedan dana. Namijenjen je primarno studentima FAZOS-a i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), partnera u projektu, ali i srednjoškolcima, gospodarstvenicima te svima zainteresiranima za taj novi diplomski studij.

Mogu ga upisivati svi oni koji imaju prethodno završene tri godine preddiplomskog studija, studenti iz Hrvatske i inozemstva, a započet će u listopadu iduće godine.

Privući će studente iz cijele Europe

Prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom na FAZOS-u prof.dr.sc Zdenko Lončarević, voditelj projekta informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim znanostima, o seminaru je rekao:

Počinje drugi promotivni seminar novog studija ICT u poljoprivrednim znanostima

“U završnom smo stadiju formiranja ICT studija, još uvijek smo unutar ritma, iako smo poremećeni pandemijom koronavirusa. Na prošlom je seminaru bilo preko 200 studenata i vjerujem da će ih i sada biti toliko. Sudjelovat će 20 predavača, od toga šestero iz privrede, dva su čak izvan našeg sveučilišta, a ostali s našeg te Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija”, najavio je i dodao da su svi profesori koji će sudjelovati u ovom projektu dobili slobodu predložiti temu. Čak ih se četvero u predavanjima osvrće na COVID-19 i njegove posljedice.

“Primjerice, predavač iz E-cekera govorit će o utjecaju pandemije na trgovanje i status tržišta“, pojasnio je.

Prodekanica za međunarodnu suradnju, prof.dr.sc. Vlatka Rozman pozdravila je nazočne na početku seminara i u ime dekana prof.dr.sc. Krunoslava Zmaića, istaknuvši kako je riječ o vrlo zanimljivom studiju koji će sigurno zainteresirati polaznike oba uključena fakulteta.

“Implementiranje računalne tehnologije u agronomiju zasigurno je zanimljivo mladim generacijama. Raduje nas da i u ovom ”novom normalnom” uspijevamo prezentirati hvale vrijedan projekt financiran s gotovo dva milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujemo da će naši profesori i studenti steći nova znanja, kompetencije i vještine koje će biti prepoznate ne samo u Hrvatskoj nego i šire”, zaključila je i naglasila da je kao prodekanicu za međunarodnu suradnju veseli što će imati studijski program na engleskom jeziku kojim će moći privući polaznike iz cijele Europe.

Poljoprivreda i računarstvo – sprega koja se ne može odvojiti

Predavač iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvoje Hefer, voditelj Centra za tlo, istaknuo je da je vrlo bitno spojiti poljoprivredu s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, rekavši da je HAPIH u zadnje dvije godine uložio skoro sedam milijuna kuna u razvoj određenih programa koji im pomažu u radu.

“Kontroliramo sve poljoprivredne proizvode – sjemensku proizvodnju, tlo, vino, zaštitna sredstva, karantenske bolesti i karantenske štetnike… Zaista mnogo toga kako bismo imali dnevni dotok podataka”, rekao je Hefer.

izv.prof.dr.sc Časlav Livada s FERIT-a napomenuo je kako ova zanimljiva suradnja dvaju fakulteta pobuđuje sve više interesa čitave zajednice. “Poljoprivreda i računarstvo, to je sprega koja se ne može odvojiti”, istaknuo je i nastavio:

60 godina FAZOS-a, lučonoše agronomske struke u cijeloj istočnoj Europi

“Pojavilo se veliko zanimanje studenata. Oni s FAZOS-a više će se bazirati na hardverski dio, a mi ćemo se više baviti analizom podataka, davanjem predikcija i zanimljivosti u domeni umjetne inteligencije”, otkrio je Livada.

Seminar će raznovrsnim predavanjima te izletom na OPG Filakov u Gajiću sudionike upoznati s ciljevima projekta i budućeg studija, a to je, prije svega, osuvremenjivanje agronoma razvojem kompetencija na engleskom jeziku, ali još više uvrštavanjem najmodernijih segmenata upravljanja podacima i sustavima odlučivanja te informacijskih i komunikacijskih tehnologija u njihove biotehničke kompetencije, kao što je naglašeno među ciljevima projekta, o kojem se može više doznati na stranici: ict-agriculture.com., /Izvor: agroklub.hr/

8 Comments

  1. I in addition to my guys ended up analyzing the nice strategies from your site while then got a horrible feeling I had not thanked the website owner for them. Those boys ended up for this reason glad to learn them and have undoubtedly been using those things. Appreciation for indeed being so kind and also for picking out such smart tips most people are really wanting to discover. My sincere regret for not expressing gratitude to earlier. Karylin Claus Crofoot

  2. I want to show my gratitude for your kindness giving support to those people that actually need help on this important subject matter. Your special commitment to passing the message up and down became certainly beneficial and have always empowered many people just like me to attain their aims. Your entire useful publication denotes much to me and far more to my mates. Best wishes; from each one of us. Bette Far Bertle

  3. I blog quite often and I truly appreciate your content. This article has truly peaked my interest. I will take a note of your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed too. Sharyl Haily Tenn

  4. I was very delighted to discover this web-site. I intended to many thanks for your time for this remarkable read!! I definitely appreciating every bit of it and also I have you bookmarked to have a look at brand-new things you post. Fredia Ring Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*