Hotel Sveti Križ-Čiovo

Hotel Sveti Križ je smješten pored samog mora  u gustoj borovoj šumi nasuprot zavjetne crkve sveto Križa koja je nulti spomenik kulture i jedan od tri svetišta u Hrvatskoj proglašen od strane Vatikana. (Naime, Isus je krvario puna dva dana ispred pune crkve ljudi sa Križa koji se nalazi u Dominikanskom samostanu Sveti Križ što je bio i povod da Vatikan t crkvu Svetog Križa proglasi Svetištem.

U blizine je povijesne jezgre grada Trogira koji je 2016 bio proglašen od strane Nacional Geografica kao jedan od najljepši najmanji grad otok na svijetu.

Hotel je udaljen od zračne luke – Split svega šest kilometara.

Hotel Sveti Križ tijekom cijele godine svojim programima upotpunjuje uobičajenu turističku ponudu. Posebno se izdvaja programi zdravstvenog turizama i welness programi  gdje je primarni motiv očuvanje i unapređenje zdravlja. Otok Čiovo poznat je po blagoj sredozemnoj klimi s izrazito povoljnim mikroklimatima. Blagodati mikrlokacije bile su poznate i u rimsko doba gdje je odmah  neposredno  pored hotela bilo sagrađeno rimsko lječilište koje je posjećivala i Kraljica Jelena, U dominikanskom samostanu «Sveti križ» koji se nalazi preko puta hotela jedno vrijeme bila smještena bolnica za plućne bolesti u kojoj su se liječili osobe sa problemima astme i ostalih plućnih bolesti. Ivan Aralica je upravo svoju knjigu Sunce napisao boraveći i liječeći se u istom samostanu.

Među čiovskim spomenicima spominjemo tek najistaknutije. Dominikanski samostan sv. Križ, Franjevački samostan sv. Ante podignut je nad samom pećinom koja je vjerojatno od davnine služila pustinjacima kao zaklonište. U samostanu čiji današnji izgled datira od XVII sačuvane su brojne umjetnine.

Gospa od prizidnice sa pustinjačkim zgradama, crkvica Svetog Andrije i crkvica svetog Mavra također su crkvice u kojima su obitavali pustinjaci pa je Hotel Sveti Križ za svoje goste pripremio i poseban program Putevima Čiovskih pustinjaka jer Čiovo je bilo poznato po pustinjačkim obitavalištima posebno tijekom 15 stoljeća.

Tijekom zimskih mjeseci organiziramo programe branja maslina te školu dalmatinskog plesa. Također smo i kuhinju prilagodili okruženju, naime, sakupili smo jela koja su nastala u samostanima tako da uz svako jelo možete dobiti i priču kad je i u kojem samostanu prvi put bilo pripremljeno.   /piše: dr. sc. Silvana Pavlinović, Trogir/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*